– Biztonságosak a Chrome és Edge bővítmények?
– A válasz egyszerű: Nem mindegyik.

Az emberek nagy része napi szinten használja az internetet munkára, hírek olvasására vagy böngészésre.

A hackerek egy újabb módszerrel próbálják meg megfertőzni gépeinket – bővítményekkel.

Ezek lehetnek reklám blokkolók, beépített fordítók, vagy akár speciálisan a szórakozást támogató kiegészítők. Sokan használják őket nap mint nap böngészőjükben, hiszen megkönnyítik a mindennapokat. 

Veszélyes bővítmények

Az ilyen és ehhez hasonló fertőzött beépülő modulok különösen veszélyesek lehetnek, mert csak később fejtik ki kártékony hatásukat.

Elsőnek csak egy egyszerű kis kiegészítőnek tűnhetnek, melyek például azt a célt szolgálják, hogy a böngészőnket tudunk adni egy általunk választott színt. (A valósághoz hozzátartozik, hogy például ezzel a funkcióval már alapból is rendelkezik mindkét címben szereplő böngésző.)

Egy egyszerű csellel veszik rá a felhasználókat a hackerek, hogy telepítsék a kártékony bővítmények: adott egy médiatartalom, melyet csak az általuk felkínált bővítménnyel lehet megtekinteni, az emberi kíváncsiságtól hajtott felhasználó pedig maga adja hozzá ezeket a böngészőjéhez. Ahogy telik az idő azt tapasztalhatjuk, hogy automatikusan átkerülünk olyan oldalakra, melyek tele vannak hirdetésekkel. Az internet hirdetései úgy működnek, hogy megtekintés után fizetnek, így a hackerek számlája minden megtekintés után csak gyarapodik. Ez csupán a csalás egyik fele, nem elégszenek meg ennyivel, ugyanis a böngészési adatainkat is tudják értékesíteni.

Ahhoz, hogy elkerüljük az ilyen jellegű csalásokat érdemes a böngészőnket naprakész állapotban tartani . A frissítések általában automatikusan letöltésre és telepítésre kerülnek, ám ezeket érdemes időről időre manuálisan is ellenőrizni a böngészőinkben.

A teljes védelemhez ez sem elég sajnos, ugyanis napról napra jelennek meg ilyen, és ehhez hasonló adathalász bővítmények.

Ha egy új beépülő modult szeretnénk használni, akkor érdemes alaposan utánajárni, hogy megbízható forrásból származik-e, fejlesztője követi-e a böngészők biztonsági előírásait. Akár annak is utánajárhatunk, hogy mások milyen véleménnyel vannak róla, jelentkezett-e náluk bármilyen furcsa jelenség, miután telepítettek az adott kiegészítőt.

Összességében mindegy az internet épp melyik szegletén járunk, érdemes körültekintően bánnunk a böngészőnkbe telepített bővítményekkel. Mindig könnyebb megelőzni a bajt, mint elhárítani azt.