A 2022-es első nagy frissítés váratlan hibával ajándékozta meg mind a Windows 10 és Windows 11 felhasználókat. A beépített VPN kliens ugyanis esetenként nem tud kapcsolódni a kiszolgálóhoz.

Mire is való a VPN?

Az elmúlt években az emberek egy része rákényszerült az otthoni munkavégzésre. Ahhoz, hogy elérjük az irodánk belső hálózatát, amelyen az adatokat tároljuk szükségünk van egy VPN kapcsolatra, amely az otthoni címünket álcázza úgy, mintha az irodából csatlakoztunk volna akár Wi-Fi, akár kábel segítségével. Ha a kapcsolódás sikeres volt, akkor akár otthonról is elérhetjük a munkához szükséges dokumentumokat. Ez egy plusz biztonsági kapu, mert az esetek nagy részében szükségünk van egy felhasználónév és jelszó párosra a csatlakozáshoz, valamint ismerünk kell a pontos címet, ahova szeretnénk kapcsolódni. Ehhez volt egy kiváló alternatíva a Windows beépített VPN kliense.

Még a legnagyobbaknál is becsúszhat egy-két hiba..

A 2022.01.13-án élesedő Windows 10 KB5009543 és a Windows 11 KB5009566 kumulatív frissítés után a felhasználók nagy része arra panaszkodott, hogy nem tudja használni a Windows beépített VPN kiszolgálóját. A hibajelenség főként azokat érintette, akik L2TP kapcsolódási mechanizmust használták. A kapcsolat rendszerint megszakadt, vagy egyáltalán létre sem jött, melyről a egy hibaüzenetet kapunk.

Ahhoz, hogy meg tudjuk nézni, hogy milyen frissítés van telepítve a gépünkre navigáljunk a Vezérlőpult Programok menüpontjára majd válasszuk ki a telepített frissítések megjelenítése opciót.

Ami ugyan nem vigasz, de más VPN szolgáltatókat nem érint a hibajelenség, csak a Microsoftot. Az üzenet megjelenik az Eseménynaplóban is 20227-es hibakóddal, majd ha továbbolvasunk a leírásában megtaláljuk, hogy ez bizony a VPN csatlakozás hibája.

(forrás:internet https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/new-windows-kb5009543-kb5009566-updates-break-l2tp-vpn-connections/)

Akkor ez nem is fog működni?

Ha nem működne a kapcsolódás a gépünkön akkor sem kell kétségbe esnünk. A frissítés törlésével kiküszöbölhetjük a hibát. Azzal viszont számolnunk kell, hogy ilyenkor a frissítés teljes tartalmát eltávolítjuk, beleérve a biztonságot javítókat is.

Bízzunk benne, hogy hamarosan érkezik a hivatalos javítás a Microsoft részéről.