2020. november 30. óta a Microsoft Teams webalkalmazás már nem támogatja az IE 11-et. A bejelentett dátum óta a Microsoft Teams eléréséhez a felhasználók az asztali alkalmazást vagy egy támogatott modern böngészőt, például az új Microsoft Edge-t használhatják.

Sőt, a Microsoft annyira komolyan gondolja az Internet Explorer kivezetését, hogy 2021. augusztus 17-től a többi Microsoft 365 alkalmazás és szolgáltatás sem támogatja tovább az IE 11-et.

Mi lesz ez után?

Ez azt jelenti, hogy a fenti dátumokat követően az ügyfelek korlátozottan vagy egyáltalán nem tudnak csatlakozni a Microsoft 365 alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz az IE 11 rendszeren. A korlátozások azt jelentik, hogy az új Microsoft 365 funkciók nem lesznek elérhetők, vagy egyes funkciók megszűnhetnek.

A Microsoft a következőket mondta a dátum beharangozása után;  „Bár tudjuk, hogy ez a változás nehéz lesz egyes ügyfelek számára, úgy gondoljuk, hogy az ügyfelek a legtöbbet hozhatják ki a Microsoft 365-ből az új Microsoft Edge használatakor. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy segítsünk ennek az átmenetnek a lehető legsimább megvalósításában.”

Miért jobb az EDGE böngésző?

Az ügyfelek 2013 óta használják az Internet Explorer 11-et, amikor az online környezet sokkal kevésbé volt kifinomult volt, mint manapság. Azóta a nyílt webes szabványok és az újabb böngészők – például az új Microsoft Edge – jobb és innovatívabb online élményeket tesznek lehetővé. A Microsoft bízik abban, hogy a kitartó IE 11 használók is belátják, hogy ez a változás, a gyorsabb és biztonságosabb internetes megoldások kihasználása érdekében történik.

A szoftveróriás közel két évvel ezelőtt kezdett el dolgozni egy új böngésző megoldáson, meghallgatva az ügyfelek igényeit a világszínvonalú kompatibilitás (beleértve a régi alkalmazás-támogatást), a biztonság, a magánélet, az egyszerű és egységes kezelhetőség és a termelékenység szempontjából. Az eredmény egy teljesen új Microsoft Edge lett. Egy böngésző, amely a Chromium nyílt forráskódú motorra épül, a Microsoft legújabb vállalati képességeivel. Azóta több millió felhasználó frissítette otthoni és munkahelyi böngészőjét az új Microsoft Edge-re, amelyhez hozzájárult az is, hogy a gyártó a legújabb WIN 10 frissítésekbe is belecsempészte az új böngészőt (a Windows 10, 20H2 verziótól kezdve).

EDGE vs Internet Explorer

A váltásnak elsősorban biztonságtechnikai okai vannak, hiszen köztudott, hogy az Internet Explorert jótékonyan se nevezhetjük biztonságosnak. Az Edge segítségével a Microsoft tudatosan erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy korszerűsítse biztonságát. Ez elsősorban úgy valósul meg, hogy alapértelmezés szerint a böngésző összes folyamatának sandboxing taktikáját választja.

Ez azt jelenti, hogy ha a támadó kihasználja az Edge egyik hibáját, hogy hozzáférjen a rendszerhez, akkor is csak a homokozóban próbálkozhat, a tágabb rendszerhez nem férnek hozzá. Az Edge emellett rengeteg adathalászat és csalás elleni technológiát alkalmaz, és letiltotta az összes harmadik fél pluginjét és kiterjesztését, beleértve a VBscript-et, VML-t, ActiveX-et és Java-t. A Chrome, a Firefox vagy a Safari már régebben meglépték ezt, tehát ebből a szempontból az Edge ugyanabban a hajóban van, mint a többi böngésző.

A HTML5 a napi feladatok többségét az átlagos webfelhasználó számára látja el, ezért ezen a területen a jó teljesítmény elengedhetetlen minden modern böngésző számára. A HTML5 benchmark tesztjek során az Edge érezhetően jobban teljesített, mint elődje; 464 pontot ért el a lehetséges 555-ből, míg az IE 11 csak 343-at.

A Javascript benchmarkban az IE 11 átlagpontszáma 33,9, míg az Edge átlaga 51,4 volt, ami tekintélyes javulás az IE-vel szemben.

Egy korábbi cikkünkben be is mutattuk, hogy az EDGE megelőzte versenytársait több ponton is.

Valóban megéri EDGE-re váltani?

Az Internet Explorer 2015 óta egyetlen funkciófrissítést sem kapott, és csak biztonsági javításokat adott ki hozzá a Microsoft. Azt, hogy mennyire elavult technológián alapul az IE 11 mi sem mutathatja be egyszerűbben a felhasználóknak, mint egy Google példa.

A IE 11-nek sok problémája van a Google Web Apps helyes megjelenítésével, mint például a Dokumentumok vagy a Táblázatok. Mindegyik céloldalnak helytelen gombelhelyezése és duplázott ikonjai vannak, így a webhelyek alig navigálhatók a böngésző alatt.

És jöjjön még egy példa a webfejlesztőknek; Az Internet Explorer az úgynevezett Trident motort (más néven MSHTML) használja, amelyet először az IE 4.0-ban, 1997 körül (sic!!!) vezettek be. Ugyanakkor ez a technológia nem kompatibilis a W3C szabványokkal.