Nagyon sokan használjuk a Google böngészőjét, a Chromet. Sokan ismerjük és szoktuk is használni a privát böngészési módot (inkognító mód), ha nem szeretnénk nyomot hagyni magunk után. Három amerikai felperes szerint a Google viszont mégis eltárol bizonyos információkat a böngészésünkből.

Inkognító mód a Google Chrome-ban

Három amerikai felperes kártérítés reményében harcot folytat a Google ellen, ugyanis szerintük a cég mégis tárol el adatokat a böngészési adatainkról egy ikognító mód használata során. A felperesek, akiket a Boies Schiller Flexner képvisel, több millió felhasználó nevében perelték be a technológiai óriást és anyavállalatát, az Alphabetet.

A böngésző védekezik

A Google vitatta a felhozott vádakat, a cég szerint a Chrome minden alkalommal figyelmezteti a felhasználót, amikor az inkognító módba vált, hogy az sem jelent tökéletes védelmet.  A felperesek szerint a probléma inkább az, hogy a Chrome rejtett nyomon követést tesz lehetővé, többek közt az Analytics és a szintén Google-termék, a Hirdetéskezelő révén.

Ők azzal is elégedettek lennének, ha a Google az érintett amerikai felhasználókat, akik 2016. június 1-je óta használták az inkognitó módot, fejenként 5000 dolláros fájdalomdíjjal kárpótolná. (A per a kaliforniai adatvédelmi törvény megsértésére hivatkozva indult.)

Az amerikai Forbes idézte az ESET kiberbiztonsági cég egy szakértőjét, aki óva intett a privát böngészés kapcsán.

Forrás: hvg.hu