Március elején jelentette be a Microsoft, hogy a 2017-ben bevezetett Teams alkalmazást tekintik ezentúl az elsődleges kommunikációs eszköznek. A bejelentés hátterében az áll, hogy a szoftvercég 2021. július 31.-vel megszűnteti a Skype for Business online szolgáltatást. Ezen időpont után a cégeknek mindenképpen át kell állni a Teams használatára.

A Skype for Business lecserélésére tervezett Teams szolgáltatásokat kínál egyéni beszélgetésekhez, azonnali és aszinkron üzenetküldéshez és videotalálkozókhoz. Persze, most mondhatjuk, hogy akkor ez a “Skype frissítése”, azonban ez nagyon nem igaz. A Teams ugyanis egy mindenre kiterjedő csapat-együttműködési eszköz, amely a Microsoft 365 környezet részeként funkcionál.

Használatával az alkalmazottak natív módon integrálódnak a vállalati levelezésbe, fájlmegosztásba és csapatmunkába. Amennyiben egy cég folyamatosan kihasználja a Microsoft termékeit – és most csak a Outlook, Word Excel és PowerPoint valamint a OneDrive szolgáltatásokat vesszük figyelembe -, akkor a Teams használatával könnyedén átugorhatjuk a Covid-19 okozta home office és távoli munkavégzés nehézségeit.

Távoli munkavégzés

2020 tavaszán mindenki fizikailag távolabb került a családtagoktól, munkatársaktól és barátoktól mint valaha. A technológia azonban megkönnyítette a kapcsolattartást. Elsősorban a videokonferencia-rendszerek váltak mindenütt a cégek és szervezetek értékévé, lehetővé téve számukra, hogy elősegítsék az együttműködést a távoli csapatok között, és szoros kapcsolatot tartsanak fenn a világ minden sarkából érkező üzleti partnerekkel. A virtuális értekezletektől az előadásokig a videokonferencia-rendszerek lehetővé teszik az érdemi személyes interakciókat helytől függetlenül, így az alkalmazottak és az üzleti partnerek egyaránt jobban elkötelezettek lesznek.

A Microsoft Teams és a Zoom a piac két vezető videokonferencia-platformja, és a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt a felhasználói bázisuk. Ebben a blogbejegyzésben összehasonlítjuk a Microsoft Teams és a Zoom alap funkciót, hogy segítsünk eldönteni, melyik opció megfelelő a szervezetének. Fontos tisztában lennünk azzal a ténnyel, hogy a Teams-nek csak egy funkciója a kommunikációs megoldás, ettől jóval összetettebb program.

Mi a Microsoft Teams?

A Microsoft Teams egy kommunikációs platform, amelyet a Microsoft 365 tartalmaz. Bár a Teams videokonferencia-képességeket is kínál, ez korántsem az egyetlen felhasználási megoldása.

A platform tartalmaz csevegési és hanghívási funkciókat is, és lehetővé teszi a csapatok számára, hogy valós időben osszák meg és szerkesszék a fájlokat egy megosztott virtuális munkaterületen. A Teams szorosan integrálódik a Microsoft csomag többi termékéhez, köztük a Word, a PowerPoint és az Excel programhoz, így valódi együttműködési platformot biztosít. A Slack versenyzésére létrehozott Teams a kezdeti (2017. novemberi indulás időpontjában) 2 millió felhasználóról 75 millió felhasználóra nőtt 2020 áprilisában.

Mi a Zoom?

A Zoom egy egységes kommunikációs platform, amely audio és video konferenciákat, csevegési funkciókat, video webes szemináriumokat foglal magában. A Zoom az alkalmazások integrációinak teljes piacát kínálja, beleértve a MailChimp, a Zendesk, a Marketo és még a Microsoft Teams-t is a további bővíthetőség érdekében. Noha a Zoom 2011 óta létezik, 2020-ban elképesztő növekedésnek indult. A 2019. decemberi napi 10 millió résztvevőről 2020 áprilisában a napi 300 millió feletti résztvevőre nőtt.

Microsoft Teams vs. Zoom: Röviden

Microsoft TeamsZoom
ÁrazásIngyenes vagy fizetősIngyenes vagy fizetős
Kapacitás (fizetős verzió)300 – 10.000 résztvevőig100 – 500 résztvevőig
Videó MinőségHD 1080p (alapértelmezett)HD 720p (alapértelmezett), 1080p beállítható
Konferenciahívás tulajdonságok– Audio- és videokonferencia – Csevegés funkció
– Fájlok és képernyők megosztása az alkalmazásban vagy az asztali verzióban
– Integráció a Microsoft 365 szoftverekkel
– Audio- és videokonferencia
– Csevegés funkció
– Fájlok és képernyők megosztása az alkalmazásban vagy az asztali verzióban
– További integrációk beszerezhetőek
Támogatás– Az ingyenes verzió nem kínál beépített támogatást.
– A Microsoft 365 Business Basics, a Microsoft 365 Business Standard és az Office 365 E3 mind 99,9% -os rendelkezésre állási garanciát, 24/7 telefonos és webes támogatást tartalmaz.
– Az Office 365 E3 tartalmazza a FastTrack telepítési támogatását is.
– Az önkiszolgáló dokumentáció a Microsoft Docs segítségével érhető el.
– Az ingyenes verzió 24/7 webes támogatással érkezik.
– A fizetett verziók telefonos támogatást tartalmaznak.
– A Zoom Enterprise terv magában foglal egy személyes Ügyfélkapcsolati menedzsert.
– Az önkiszolgáló dokumentáció a Zoom Súgóban érhető el.
Biztonság– Végpontok közötti titkosítás.
– Többtényezős hitelesítés.
– Jogkezelési szolgáltatások támogatása.
– Titkosítás nyugalmi állapotban és használat közben is.
– Biztonságos valós idejű átviteli protokoll technológia, amely HIPAA, GDPR, FedRAMP, SOC és FERPA kompatibilis.
– 256 bites TLS titkosítás.
– AES-256 titkosítás.
– Opcionális végpontok közötti titkosítás.
– További biztonsági funkciók, például jelszóval védett megbeszélések, hangaláírások és képernyőkép vízjelek.

Microsoft Teams vs. Zoom: Részletes összehasonlítás

Árak és kapacitás

A Microsoft Teams ügyfelei négy árazási terv közül választhanak. A Teams legalapvetőbb verziója – amely ingyenesen elérhető -, videokonferencia lehetőséget kínál legfeljebb 300 résztvevő számára valamint csevegési és együttműködési lehetőségeket kínál akár 500 ezer felhasználó számára.

A további termelékenységi alkalmazások és biztonságos felhőszolgáltatások elérésében érdekelt szervezeteknek fontolóra kell venniük a Microsoft 365 vagy az Office 365 szolgáltatását felhasználónként. Természetesen itt több verzió is rendelkezésre áll.

A Zoom öt árképzési tervet kínál, kezdve a Zoom Basic-jével, amely lehetővé teszi, hogy akár 100 résztvevőt is fogadhasson 40 perc maximális csoportos értekezlet időtartamával. A kisvállalkozásoknak fontolóra kell venniük a Zoom Pro alkalmazást, amellyel legfeljebb 100 résztvevőt fogadhat egy csoporttalálkozón. Havi előfizetésként – szintén licencenként -, a kis- és középvállalkozások megszerezhetik a Zoom Business szolgáltatást és értekezletenként legfeljebb 300 résztvevőt fogadhatnak.

Azoknak a szervezeteknek, amelyeknek hang- és videokonferenciák mellett telefonálásra és csevegésre van szükségük, fontolóra kell venniük a Zoom United Business alkalmazást, amely legfeljebb 300 értekezlet-résztvevő számára elérhető. Végül itt van a Zoom Enterprise, amelyet nevéből adódóan a vállalkozásokat szem előtt tartva építettek. A vállalkozások akár 500 vagy az Enterprise+ esetén 1000 résztvevőnek is rendezhetnek megbeszéléseket.

Felhasználói felület

A felhasználói felületet tekintve (UI) a Microsoft Teams legnagyobb erőssége a legnagyobb gyengesége is. Az egyik dolog, ami annyira vonzóvá teszi a Teams-t, az a képesség, hogy videokonferenciákat, csevegést és számos egyéb Microsoft 365 termelékenységi és együttműködési funkciót tartalmaz, és mindezeket egyetlen, egységes irányítópulton jeleníti meg.

Ennek ellenére, a sok funkcióval és funkcióval egy helyen, a Teams-ben nehezen tudnak eligazodni elsőre a felhasználók. Sőt, a számtalan lehetőség elsöprő erejűnek tűnhet. Ha a Teams-t csak a videokonferenciák és kommunikáció terén használná elsősorban, bölcs dolog, ha mindenki alaposan megismerkedik a felhasználói felületével.

A Zoom ehhez képest sokkal kevesebb funkciót és integrációt kínál, ugyanakkor itt az egyszerűség és a könnyű használat a cél. Ennek eredményeként a Zoom nagyon kevés képzést igényel a beállításához és használatához, vagyis az alkalmazottak sokkal hamarabb elkezdhetik az együttműködést.

Videó minőség

A Microsoft Teams és a Zoom egyaránt HD 1080p felbontású képfelbontással büszkélkedhet, 30 kép / mp sebességgel. Videó minőségét tekintve tehát fej-fej mellett haladnak a versenyben. Vagy mégsem? A felbontás elérése érdekében a Microsoft minimum 2Mbps, míg a Zoom 3Mbps kapcsolatot javasol. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Teams-el ellentétben a Zoom alapértelmezés szerint nem engedélyezi az 1080p-t – ehelyett alapértelmezés szerint 720p-t használ, bár a felhasználók manuálisan módosíthatják a videó minőségi beállításait.

Konferencia funkciók

A funkciókat tekintve jelentős átfedés van a Microsoft Teams és a Zoom között – mindkettő audio- és videokonferenciákat, csevegési funkciókat, fájl- és képernyőmegosztást is kinál az asztali- illetve a mobil appos alkalmazásban is.

Mint már említettük, a Teams messze meghaladja a Zoom alapvető képességeit, mivel szorosan integrálódik a teljes Microsoft 365 szoftverköteggel, ugyanakkor a Zoom alkalmazáspiaca lehetővé teszi az üzleti vállalkozások számára, hogy bővíthetőséget adjanak hozzá, és szükség szerint testre szabják megvalósításukat.

Támogatás

Bár a Microsoft Teams ingyenes verziója nem kínál beépített támogatást, a Microsoft 365 Business Basics és a Microsoft 365 Business Standard egyaránt 99,9% -os pénzügyi fedezetű rendelkezésre állási garanciát, éjjel-nappal telefonos és webes valamint FastTrack telepítési támogatást kínál. Az Office 365 E3 az összes fent bemutatott támogatási lehetőséget, valamint a FastTrack telepítési támogatást is kínálja.

Összehasonlításképpen: a Zoom ingyenes verzióját használó szervezetek ingyenes 24/7 online támogatást kapnak; a Zoom összes fizetett verziója telefonos támogatással is jár, és a Zoom Enterprise csomag tartalmaz egy dedikált Ügyfélkapcsolati menedzsert (persze angol nyelven).

A Microsoft Teams és a Zoom egyaránt kiterjedt dokumentációval rendelkezik – beleértve oktatóvideókat, online webes szemináriumokat, ügyfélfórumokat és még sok mást. Ezek ingyenesen eérhetőek a Microsoft Docs és a Zoom Súgóközponton keresztül.

Biztonság

Tekintettel arra, hogy a Microsoft híres a biztonságáról, itt valóban nincs verseny. A Microsoft Teams a végpontok közötti titkosítást, a többtényezős hitelesítést, a Jogosultságkezelő szolgáltatások támogatását, a nyugalmi állapotban lévő és szállítás közbeni titkosítást valamint a biztonságos és valós idejű szállítási protokoll technológiát használja az audio és video adatokhoz. A Microsoft Reports hub (korábban Microsoft Transparency Hub néven ismert) és a Teams hivatalos biztonsági és megfelelőségi áttekintése szintén részletes információkat nyújt a végfelhasználók számára a vállalat adatvédelmi irányelveiről és a felhasználói adatok kezeléséről. Attól függően, hogy melyik iparágban működik a szervezete, ez az átláthatóság elengedhetetlennek bizonyulhat megfelelőségi szempontból. A Microsoft friss sajtóközleménye szerint a Teams megfelel a HIPAA, a GDPR, a FedRAMP, a SOC és a FERPA követelményeknek.

Összehasonlításképpen: a Zoom 256 bites TLS titkosítást, AES-256 titkosítást és opcionális end-to-end titkosítást kínál. Ezenkívül a találkozó házigazdáinak különféle biztonsági lehetőségeket biztosít, beleértve a résztvevők várótermeit, hangaláírásait, a képernyőn megosztott vízjeleket és a kóddal védett értekezleteket. A Zoom csak a felhasználói fiókprofilokból kinyert alapvető információkat tárolja, például e-mail címet, felhasználói jelszót, keresztnevet, vezetéknevet és cégnevet. Noha a Zoom állítása szerint komolyan veszi a biztonságot, a platform az elmúlt hónapokban több biztonsági hibát tapasztalt, és további kritikákat kaptak a homályos vagy félrevezető adatvédelmi és titkosítási irányelvek miatt. Bár a Zoom a legtöbb esetben még jól használható, azok a szervezetek, amelyek videokonferenciákon érzékeny témákat vitatnak meg, vagy szigorú adatvédelmi előírások hatálya alá tartoznak, inkább ne ebben a paltformban, hanem a Teams-ben gondolkodjanak.

Végszó

A Microsoft Teams kiváló, ha már használja a Microsoft szoftvereit. És általában ez el is dönti a csatár. A havi folyamatos frissítésekkel és fejlesztésekkel nehéz felvenni a versenyt és céges felhasználásra inkább ez a platform ajánlott.

Másrészről a Zoom valószínűleg vonzóbb választás lesz azok számára, akik egyedül dolgoznak vagy a családtagokkal szeretnének csevegni, hiszen könnyedén indíthatnak hívást a Zoomon keresztül.

Reméljük, hogy hasznosnak találta ezt az értékelést és egyértelművé vált, hogy Ön a Microsoft Teams vagy a Zoom lehetőséget választja-e a szervezetében. Amennyiben szeretné kihasználni cégében a Microsoft kínálta lehetőségeket, keressen minket bizalommal.